Кропивницький. ЗДО №71 "Катеринка" вітає Вас!
 
КОМУНАЛЬНИЙ ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД





News


Apr 15, 2024
Тиждень безпеки життєдіяльності
"ДАРМА НЕ БІЙСЯ,АЛЕ СТЕРЕЖИСЯ!".

Apr 5, 2024
МОНІТОРИНГ
ПЕРЕВІРКА (МОНІТОРИНГ)ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ,ДОТРИМАННЯ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВТСВА НА ХАРЧОБЛОЦІ ЗДО 71

Mar 5, 2024
Все навколо зеленіє, Річка ллється і шумить. Тихо, тихо вітер віє І з травою гомонить...
СВЯТО ВЕСНИ

All news

Запобігання булінгу

 

Увага!!!

новий Порядок реагування на булінг, з яким можна ознайомитися за посиланням

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0111-20

НАКАЗ
12.09.2023                                                                                               № 46/о
 
Про виконання заходів щодо
попередження насильства
на 2023/2024 навчальний рік
 
На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07 грудня 2017 року, Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, затвердженого постановою Кабінету                   Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 658, наказу Міністерства освіти і науки України від 02 жовтня 2018 року №1047 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами» наказу управління освіти Кропивницької міської ради  від 11вересня2023року №537/о «Про виконання заходів щодо попередження насильства на 2023/2024 навчальний рік» та з метою захисту дітей від усіх форм насильства, образ, недбалого й жорстокого поводження, попередження жорстокого поводження по відношенню до дітей
 
НАКАЗУЮ:
 
1. Затвердити план заходів щодо попередження насилля (додаток 1).
2. Вихователю-методисту  Малухіній Ю.В.:
2.1. До 20 вересня 2023 року розробити заходи на виконання плану, затвердженого п.1 цього наказу.
2.2. Забезпечити в межах компетенції реалізацію заходів у сфері запобігання та протидії насильству.
2.3. Інформацію про виконання зазначених Заходів надавати в управління освіти на електронну адресу [email protected] щоквартально  до  25 вересня, 25 грудня,  25 березня, 25 червня.
2.4.Призначити  уповноважену особу Жук Олену Володимирівну для здійснення невідкладних заходів реагування у випадках виявлення фактів насильства та/або отримання заяв/повідомлень від постраждалої особи/інших осіб.
2.5 У закладі освіти на інформаційному стенді та офіційному веб-сайті розмістити контактну інформацію уповноваженої особи закладу, інформацію про організації, установи, служби підтримки, до яких можна звернутися у випадку насильства або загрози його вчинення.
2.6. Інформацію про уповноважену особу відповідно форми, наведеної у додатку 2, до 15 вересня н надіслати на електронну адресу [email protected]
3. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.
 
Директор               Наталія Тетерева
З наказом ознайомлені:
Юлія Малухіна
Олена Жук
 
 
 
 

Алгоритм дій щодо виявлення факту домашнього насильства

https://drive.google.com/file/d/18MVkKEj98bqMe5EfamtdrHsXZdua51Ke/view?usp=drive_link

Заходи

щодо попередження насильства відносно дітей

на  2023/2024 навчальний рік

 

 

 

Зміст заходу

Виконавці

Термін

виконання

Термін надання інформації про виконання заходів до управління освіти

  1.  

Виявляти дітей, які зазнали жорстокого поводження, насильства в сім’ї або щодо яких існує загроза його вчинення

ДНЗ 71

Постійно

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Проводити відвідування вдома по перевірці фактів жорстокого поводження з дітьми, вчинення насильства відносно дітей в сім’ях або існування реальної загрози його вчинення

ДНЗ 71

Постійно

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Невідкладно інформувати управління освіти Кропивницької міської ради, управління молоді та спорту Кропивницької міської ради, управління з питань захисту прав дітей Міської ради міста Кропивницького, Головне управління Національної поліції про випадки насильства відносно дітей в сім’ї або реальну загрозу його вчинення.

ДНЗ 71

За потребою

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Сприяти влаштуванню дітей, які зазнали жорстокого поводження, насильства в сім’ї, до комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Кіровоградської обласної ради або до закладів охорони здоров’я

Заклад освіти

За потребою

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Ведення обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, у тому числі стосовно яких вчинено насильство у сім’ї або існує реальна загроза його вчинення.

Заклад освіти

Постійно

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Виявляти дітей, які залишилися без батьківського піклування

Заклад освіти

За потребою

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Повідомляти Кропивницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про сім’ї, де було вчинено насильство в родині з метою визначення потреби у наданні соціальних послуг за результатами спільного проведення початкової оцінки потреб дитини та її сім’ї

Заклад освіти

За потребою

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Проводення роз’яснювальної  роботи з попередження жорстокого поводження з дітьми, насильства відносно дітей серед батьківської громади

Заклад освіти

Постійно

Щоквартально до

25 числа

 

  1.  

Проведення бесід, правових, роз’яснювальних годин,  засідань за «круглим столом», тренінгів, вікторин, оформлення виставок, стендів тощо присвячених попередженню насильства в сім’ї, у тому числі спільних заходів із юристами, медиками та правоохоронцями, а саме: «Родина – це творчість», «Захист прав дитини» «Мати – символ добра на землі», «Сімейні цінності – шлях до щастя родини», «Насилля в сім’ї. Як його уникнути», «Родина – секрети щастя», «Діти у щасливій родині», «Як не стати жертвою»,  «Стоп насильству» та ін.

ДНЗ 71

Постійно

Щоквартально до

25 числа

 

         

 

Інформація

про уповноважену особу закладу освіти

 

Заклад освіти

Прізвище, ім’я,

 по батькові уповноваженої особи

Посада уповноваженої особи

Контактний телефон уповноваженої особи

ЗДО №71

Жук Олена Володимирівна

вихователь

0954428864

 

 

 

 

 

Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти та відповідальність осіб, причетних до булінгу (цькування):

 

Педагогічні працівники, батьки та інші учасники освітнього процесу зобов’язані повідомляти керівника закладу про випадки булінгу (цькування), учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб. Відповідно до такої заяви керівник закладу видає рішення про проведення розслідування із визначенням уповноважених осіб. Для прийняття рішення за результатами розслідування керівник закладу освіти створює наказом комісію з розгляду випадків булінгу (цькування) (далі – Комісія) та скликає засідання. До складу такої Комісії можуть входити педагогічні працівники, (у тому числі психолог, соціальний педагог), батьки постраждалого та булера, керівник закладу та інші заінтересовані особи.

Якщо Комісія визнала, що це був булінг (цькування), а не одноразовий конфлікт чи сварка, тобто відповідні дії носять систематичний характер, то керівник закладу освіти зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України (ювенальна поліція) та Службу у справах дітей.

У разі, якщо Комісія не кваліфікує випадок як булінг (цькування), а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України із заявою, про що керівник закладу освіти має повідомити постраждалого. Рішення Комісії реєструються в окремому журналі, зберігаються в паперовому вигляді з оригіналами підписів всіх членів Комісії.

Потерпілий чи його представник також можуть звертатися відразу до уповноважених підрозділів органів Національної поліції України (ювенальна поліція) та Служб у справах дітей з повідомленням про випадки булінгу (цькування).

Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Якщо булінг (цькування) вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф становитиме від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Булінг (цькування), вчинений малолітньою або неповнолітньою особою, віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Варто пам’ятати, що булінг (цькування) негативно впливає на фізичне та психічне здоров’я всіх учасників цього процесу, тому керівник закладу освіти за будь-якого рішення комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого- педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг (цькування), стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування).Психологічний супровід таких осіб здійснює соціальний педагог у взаємодії із практичним психологом.

                                                                                                    НАКАЗ

16.09.2022                                                                                                                              №72/о

 

Про запобігання булінгу у

ДНЗ №71  у 2022-2023 н.р.

 

Відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Статуту ДНЗ, статті 11 Закону України «Про запобігання і протидію домашньому насильству», листа МОН України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню) від 18 грудня 2018 року № 2657 VІІІ», листа МОН України від 29.12.2018 № 1/9-790 «Щодо організації роботи у закладах освіти з питань запобігання і протидії домашньому насильству та булінгу», листа Міністерства освіти і науки України від 20.03.2020 № 6/480-20 «Про план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти» та з метою створення безпечного освітнього середовища, попередження булінгу (цькування), сприяння реалізації прав осіб, постраждалих від булінгу, та ефективного реагування на факти насильства в закладах освіти

НАКАЗУЮ:

1. Визначити Жук О.В., практичного психолога, уповноваженою особою для здійснення невідкладних заходів реагування у випадках виявлення фактів насильства (булінгу) та отримання заяв/повідомлень від батьків, або осіб, що їх заміняють постраждалої дитини чи інших осіб.

2. Практичному психологу, Жук О.В.:

1) постійно забезпечувати соціально-психологічний супровід здобувачів освіти, постраждалих від жорстокого поводження чи булінгу;

2) вчасно повідомляти уповноважені підрозділи органів Національної поліції України Службу у справах дітей про випадки булінгу;

3) довести до відома батьків, або осіб, що їх заміняють здобувачів освіти, педагогічних працівників та інших учасників освітнього процесу щодо їх обов'язку повідомляти про випадки булінгу (цькування), учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб;

4) до 17.09.2023 року провести інструктаж для педагогічних працівників дошкільного навчального закладу, в ході якого висвітлити питання: правила поведінки здобувачів освіти в закладі освіти; план заходів спрямованих на запобігання булінгу (цькуванню).

3. Вихователям вікових груп:

1) нести персональну відповідальність за дотримання законодавства щодо захисту суспільної моралі, попередження випадків жорстокості та насильства серед неповнолітніх, активізувати діяльність, спрямовану на розвиток духовності та зміцнення моралі у дітей;

2) проводити заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, що спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства;

3) у разі виявлення ознак чи факторів, що можуть вказувати на домашнє насильство, складні життєві обставини, жорстоке поводження з дитиною або ризики щодо їх виникнення стосовно дитини, повідомити керівникові закладу освіти чи практичному психологу таку інформацію з метою планування подальших дій щодо заходів для надання медичної, психологічної або іншої допомоги постраждалому.

Відповідальні: вихователі всіх вікових груп
Термін виконання: постійно

4. Завідуючій господарством Анастасієвій Л.І. щотижня здійснювати перевірку приміщень, території закладу освіти з метою виявити місць, які потенційно можуть бути небезпечними та сприятливими для вчинення булінгу.

5. Затвердити «План заходів щодо запобігання булінгу в ДНЗ «Катеринка» на 2022-2023 н.р.» (додаток 1).

6. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою

План заходів

щодо запобігання булінгу в ДНЗ 71 «Катеринка» на 2022-2023 н.р.

 

№ з/п

Заходи

Термін виконання

Відповідальні

1

Видати Наказ по ДНЗ «Про запобігання булінгу в ДНЗ

Директор

До 01.09.2022р.

2

Оновлення та опрацювання нормативно-правових документів, що забезпечують запобігання та протидію булінгу

Постійно

Директор, вихователь-методист

3

Створення безпечного освітнього середовища в ДНЗ вільного від насильства та булінгу (цькування)

Постійно

Директор, вихователь-методист, вихователі, практичний психолог

4

Розміщення телефонів довіри на інформаційних стендах та веб – сайті ДНЗ для ознайомлення батьківської громадськості

До 10.09.2022р.

Вихователь-методист

5

Своєчасно реагувати на прояви булінгу в різних його видах скоєних відносно учасників освітнього процесу (вихованців, працівників закладу)

Постійно

Директор, працівники закладу

6

Надання психолого-педагогічної допомоги здобувачам освіти, які вчинили булінг (цькування), стали його свідками або постраждали від булінгу

За запитом

Практичний психолог, вихователі

7

Оновлення інформації веб-сайту з проблеми запобігання та протидію булінгу

Грудень 2022р.

Вихователь-методист

8

Проведення профілактичної роботи щодо запобіганню булінгу в ДНЗ

Систематично

Вихователь-методист, практичний психолог

9

Формування навичок дружніх стосунків серед вихованців ДНЗ, проведення бесід з дітьми щодо забезпечення попередження насильства та булінгу, обговорення проблемних ситуацій

Протягом року

Вихователі

10

Організація та проведення цікавих форм роботи з дітьми, що формують у них уявлення про толерантність та доброту по відношенню до різних людей, справедливість, порядність

Протягом року

Вихователі

11

Спостереження за психологічним мікрокліматом у дитячому колективі

Протягом року

Вихователі

12

Розповсюдження інформації щодо профілактики булінгу та мобінгу: пам’ятка, листівки в групах для батьків (соціальні мережі)

Систематично

Практичний психолог

 

Процедура подання учасниками освітнього процесу заяв провипадки булінгу (цькування)

 

Педагогічні працівники зобов’язані повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування).

Учасником освітнього процесу (педагогічніпрацівники, батьки) на ім’я керівника освітнього закладу подається заява про випадок цькування

 

тт

Зразок заяви

Директору ДНЗ

П.І.Б

від кого _____________________

ЗАЯВА

Доводжу до Вашого відома,що останнім часом моя донька (син), ПІБ, постійно зазнає морального та фізичного тиску з боку ……(ПІБобразника). Прошу терміново розібратися в ситуації що склалася.

дата підпис

 


 

 

 

 

тт

Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти та відповідальність осіб причетних до булінгу (цькування)

1.Відповідно до заяви провипадок булінгу (цькування) керівник закладу освіти видає рішення про проведення розслідування із визначенням уповноважених осіб.

2.Наказом керівника закладу освіти по ДНЗ пишеться наказ про створення Комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) за участі директора, педагогічних працівників, психолога та батьків потерпілого, нших зацікавлених осіб.

3.Розглянувши письмову заяву, керівник закладу освіти скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) і окреслює подальші дії.

4.Комісія протягом однієї доби проводить розслідування, з’ясовує всі обставини цькування та приймає відповідне рішення.

5.За умови визнання Комісією результатів розслідування фактом булінгу (цькування), керівник освітньої установи протягом однієї доби повідомляє уповноважені підрозділи органів Національної поліції України, Службу у справах дітей.

6.Рішення Комісії з розгляду випадків булінгу(цькування) реєструється в окремому журналі (паперовий вигляд) з оригіналами підписів усіх її членів.

7.У разі не визнання Комісією факту булінгу (цькування) і незгоди з результатами рішення потерпілим (його представником), керівник освітньої установи рекомендує звернутись постраждалому (його представнику) іззаявою доорганів Національної поліції України.

8.За будь-якого рішення Комісії з розгляду питань випадків булінгу (цькування), керівник закладу освіти забезпечує психологічну підтримку усіх учасників відповідного процесу.

Назва заходів

Термін виконання

Відповідальний

  1.  

Проведення просвітницької діяльності з учасниками освітнього процесу,  спрямованої на формування негативного ставлення до протиправних дій

 Упродовж

     року

Директор, педагогічні працівники

2

Проведення:

Тижня правового виховання «Великі права маленької дитини»

Правового квесту «У фокусі права дитини»

 Грудень

2021р.

 Лютий

Вихователь – методист

Малухіна Ю.В.

Проводити обстеження житло-побутових умов проживання дітей, які потребують підвищеної уваги, сімей, що опинилися у складних сімейних обставинах.

     За   

Потребою

 

 

Директор,

Практичний психолог

 

Інформаційний буклет «Безпечний психологічний простір сім’ї»

Січень

Практичний     

  психолог

Благодійна акція «Чужих дітей не буває…»

 

Вихователі

Консультації для батьків:

«10 порад: чому і як батьки повинні навчити дитину?»

«Упізнай себе, або батьківські помилки та як їх уникнути?»

«Злість. Як з нею бути?»

Жовтень .

 

Квітень

 

Грудень

 

Вихователі

 Практичний      

    психолог

 Практичний             

   психолог

Консультації для педагогів:

«Дитяча агресія – насильство – чи самозахист?»

Листопад

Психолог

.

Уроки спілкування бля батьків у форматі тренінгу «Три шляхи у вихованні»

Березень

2022р.

Вихователі,   

практичний    

психолог

9. 

В разі виявлені фактів насильства над дітьми негайно надавати інформації відповідним право-охоронним органам

Постійно

Директор

10. 

Розробити та провести цикл заходів щодо вивчення та популяризації серед  батьків конвенції ООН про права дитини

Листопад .

Педагоги

11. 

Пропагувати під час освітнього процесу форму-вання навичок здорового способу життя серед дітей

Постійно

Педагоги

12. 

Відеоролик для дітей «Домівка дитинства»

 Онлайн-газета для батьків та дітей

«Дружня сімейка».

 

Березень

2022р.

 Упродовж   

      Року

 

педагоги

13. 

При необхідності надавати постраждалим від насильства в сім’ї соціально-педагогічні, інфор-маційні послуги

Постійно

психолог

.

14. 

Популяризувати заходи з питань  родинного виховання на сайті закладу

Постійно

Вихователь-методист, педагоги

15. 

Робота з дітьми «групи ризику»

Упродовж   

     року

 Жук О.В.

16. 

Розмістити на інформаційному стенді ЗДО номери телефону гарячої лінії протидії булінгу   116000

Вересень

2021р.

Малухіна Ю.В.